L'actualitat d'Onda

Onda licita la xarxa de carrils bici que unirà el baixador de Betxí amb la Serra Espadà amb una inversió de 563.000 euros23 mayo 2020  • Després d'aquesta actuació la ciutat sumarà un total de 17 quilòmetres de carril bici per a afavorir la mobilitat urbana i la pràctica esportiva
  • Ballester: “Aquest projecte posicionarà Onda com a ciutat saludable, paradís ciclista i porta d'entrada a la Serra d'Espadà”
L'Ajuntament d'Onda, després de la seua aprovació per Junta de Govern, ha licitat el contracte per a la construcció del carril bici que unirà el baixador de Betxí, en la CV-10, amb el nucli urbà i la seua prolongació fins a la CV-223, a les portes del parc natural de la Serrà d'Espadà.

Es tracta d'una inversió total de 563.240 euros que es divideix en dos lots: el tram de carril bici en el nucli urbà, completant la xarxa cicloturista ja existent, i el tram inter-urbà, que empalmarà des de la ciutat fins al carril bici que transcorre paral·lel a l'autovia, en el baixador de Betxí. Després d'aquestes actuacions, el termini d'execució de les quals s'estima en tres mesos, Onda comptarà amb longitud total de 17 quilòmetres de trams de carril bici interconnectats.

És important assenyalar que aquest projecte de mobilitat urbana està cofinançat al 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), en el marc del Programa Operatiu Pluriregional d'Espanya. Les empreses interessades tenen un termini de 20 dies naturals, a comptar des del següent de la publicació en el perfil de contractant de l'anunci de licitació, per a presentar les seues propostes a través de la Plataforma de Contractació del Sector Públic (PCSP).

Sobre aquest tema, l'alcaldessa d'Onda, Carmina Ballester, ha assenyalat que “aquest projecte posicionarà Onda com a ciutat saludable, paradís ciclista i porta d'entrada a la Serra d'Espadà. Amb aquestes actuacions millorem la seguretat dels esportistes, la qualitat de vida dels onders amb opcions saludables i, alhora, obrim un ventall d'oportunitats atraure turisme esportiu”.

Carril Urbà
Dins del nucli urbà el govern municipal ha plantejat una xarxa de carrils bici compost per un total dotze eixos diferents, tres dels quals ja estan executats, sumant una longitud de 9.873 metres.

El primer d'ells preveu unir el carril bici previst des de la carretera CV-20 amb el carril bici de la carretera CV-223, i per tant una porta de connexió amb la Serra d’*Espadà. Així mateix, aquesta tram enllaçarà amb la denominada ‘Ruta del Riu Sonella’, afegint un altre atractiu al seu ús. El seu desenvolupament partirà de la pedania del Tossalet a través del denominat camí de Capamantos, travessant tot el camí fins a derivar a la zona denominada Sud 11 (ventalls).

El segon tram comunicarà el cementeri de la localitat amb el carril bici periurbà en l'entrada del barri de ‘La Moreria’. El seu desenvolupament permetrà connectar la localitat amb el denominat Projecte de Corredor Verd del Riu Sonella.

D'altra banda, el següent tram aconseguirà la connexió del carril bici sud i nord de la localitat. Per a això es partirà del camí de l'Aguillador, es travessarà transversalment la carretera CV-20 per a anar a buscar la carretera CV-21 a través de l'Avinguda de L'Alcora. L'objecte és la connexió del carril bici existent en l'Avinguda Serra d’Espadà amb l'existent en el camí de l'Aguillador, aconseguint obtindre un circuit perimetral al nucli urbà d'Onda.

Dos trams més connectaran la xarxa viària del nucli urbà d'Onda amb l'embassament del Sitjar. La connexió es realitzarà integrant en la calçada dels carrers Francesc Ferrer Pastor i Sanchís Guarner.

Finalment, s'executaran tres trams més que permetran arribar a tot el centre del nucli urbà connectant espais dotacionals mitjançant una infraestructura integrada en la calçada, de sentit unidireccional, que arribarà a l'Avinguda del País Valencià, recorrent 1.100 metres. L'Avinguda Montí i el Carrer Perera es transformaran de nou en Zona 30 per a albergar un carril ciclista unidireccional, connectant el víal que discorre paral·lel al Riu Sonella amb el nucli urbà, finalitzant en la plaça del Raval.

Carril Interurbà
D'altra banda, el segon lot licitat comprén la construcció de l'eix interurbà que comunicarà el carril bici que transcorre paral·lel a l'autovia CV-10, a l'altura del baixador de Betxí, amb la xarxa cicista del nucli urbà. La longitud total d'aquest vial serà de 7,2 quilòmetres.

El carril bici es construirà per l'únic camí agrícola que existeix i que en l'actualitat manca de ferma. Serà un tram rectilini d'amplària de tres metres i en el qual s'hauran de compatibilitzar els usos de la bicicleta amb els de manteniment dels camps agrícoles.