AgŔncia de promociˇ del valenciÓ

Agència de Promoció del Valencià

Agència de Promoció del Valencià

Carrer de Balmes, 2. 3r pis
Tel. 964 77 11 93  Ext. 1373
 aviva@onda.es


Horari:

Hivern: de dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 h; dimarts, de 16.30 a 19.00 h
Estiu: de dilluns a divendres, de 9.00 a 13.00 h

1. Enllaços d’interés:


Recursos lingüístics

2. Serveis, campanyes i subvencions


Servei d'assessorament lingüístic

L’Oficina de Promoció del Valencià, Aviva Onda, té la voluntat de ser un centre de dinamització social del valencià i afavorir la seua consolidació com a punt de referència en qüestions de normalització lingüística.
Així mateix vol posar a disposició dels veïns d’Onda un servei públic d’assessorament legal i administratiu pel que fa als drets lingüístics.
Un dels objectius d’Aviva Onda és acostar l’actuació administrativa de promoció del valencià a la ciutadania i potenciar les relacions entre aquesta i l’Ajuntament
 • Vos ajudem en l'elaboració del material en valencià per a la vostra empresa, comerç, bar, associació, ONG, colla...
 • Vos informem de les ajudes per al foment del valencià de la Generalitat i d'altres institucions
 • Vos assessorem en assumptes de drets lingüístics
 • Vos oferim material per a preparar els exàmens de la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià en el Racó d'autoaprenentatge, a la Biblioteca
 • Vos ajudem a tramitar el canvi de nom i cognoms al valencià

Servei de dinamització lingüística

Campanyes:

Valencià per la Igualtat

Encara que, gramaticalment, el gènere és una propietat lingüística, el fet que fóra el masculí el gènere no marcat i s'usara per a designar els col·lectius es percebia com una ocultació de la dona. Açò ha fet que des de les institucions s'assajaren diverses solucions per a intentar explicitar la presència dels dos gèneres en el discurs lingüístic. És que que s'ha anomenat "llenguatge no sexista" i que nosaltres, en positiu, presentem com "Valencià per la Igualtat". 
 •     Guia per a usar un llenguatge igualitari en l’Administració   PDF 4
 •     Manual d'estil i documentació administrativa amb llenguatge inclusiu

Rebaixes i Descomptes   

Amb esta campanya, que any rere any és molt ben acollida per l’associació de comerciants Onda, centre comercial, es pretén fomentar l’ús del valencià en els comerços de proximitat i contribuir al fet que hi haja una imatge unitària en tots els aparadors amb el valencià com el nexe d’unió.
 •      Edició de cartells i etiquetes 
 

Esmorzant a Onda

     
Per tal de donar a conéixer el vocabulari específic de l’alimentació en general i la restauració en particular, l’Agència de Promoció del Valencià ha confeccionat 36.000 tapets individuals d’un sol ús . S’han fet arribar a l’associació Hosturionda perquè els distribuïsquen als bars, cafeteries i restaurants  per al seu ús a partir del mes d’octubre, coincidint amb la Festa del 9 d’Octubre i la Fira d’Onda. És una continuació de la campanya De tapes per Onda.

La bústia del refranys 

Des de l'Agència de Promoció del Valencià Aviva Onda volem rescatar de l'oblit els refranys, sentències i dites populars que es deien al poble. De ben segur que vos sonen. Els més majors els recordeu, els més jòvens els heu sentit als vostres pares i als iaios. Vos demanem a tots els onders la vostra col·laboració per a dur a terme esta tasca de recopilació, vosaltres sou els protagonistes del  treball de camp d'este projecte.
Ens serveixen tots els refranys en valencià, les dites i les frases fetes: els que compartim amb altres pobles i comarques i els més genuïns d'Onda.

 Podeu deixar els vostres suggeriments en:
Si voleu, podeu posar el vostre nom quan feu una aportació a la Bústia dels refranys per a que fem constar la vostra col·laboració si finalment es publica.

Retolació de carrers 

Continuant amb l’actuació de retolació de carrers en valencià, el 2019 ens hem centrat en els carrers del voltant del carrer Cervantes i alguns del centre.
Seguint la tendència dels últims anys i per tal de fomentar la tradició ceràmica d’Onda, les plaques s’han fet de ceràmica artística pintada a mà, de 45 x 30 cm

Agenda escolar

L'Ajuntament d'Onda edita anualment l’Agenda escolar, adreçada a tot l’alumnat d’Educació Primària i d'Educació Secundària Obligatòria d’aquesta localitat. L’agenda escolar pretén ser una eina de treball que ajude a organitzar el treball escolar i el temps de la manera més eficient possible, per tal d'aconseguir els objectius i reptes acadèmics i educatius de cadascuna de les diferents etapes educatives i formatives.
Més enllà del seu ús pràctic, és fonamental la funció didàctica que exerceix, tant pel que fa al desenvolupament d'hàbits de treball organitzat, com pel mateix contingut de l'agenda, i també pel suport que dona en el procés de comunicació entre el professorat i els pares i mares i l'alumnat.
Per a potenciar les facultats creatives d'alguns i algunes alumnes, des de l'Ajuntament d'Onda s'ha recolzat la seua participació en el disseny d'aquesta agenda, amb el dibuix de la portada i altres que apareixen a l’interior.
L'agenda escolar s'edita sempre en valencià i té una tirada de 2.800 exemplars.
Revistes en valencià
Amb l’edició de les revistes En valencià que editem per Nadal, Carnestoltes, Pasqua, El Salvador i el 9 d'Octubre es promou la lectura en valencià i la utilització de vocabulari específic valencià al voltant les festes. Es tracta de difondre les nostres tradicions en la nostra llengua i de donar a conéixer fets històrics, dites populars, cançons, receptes culinàries del municipi, així com qüestions generals de la llengua.  
   Revistes de Pasqua, El Salvador, Nadal, Carnestoltes, 9 d'Octubre.

Activitats 9 d’Octubre, festa dels valencians

L'Ajuntament d'Onda, per tal de celebrar el 9 d'Octubre, la festa dels valencians ha organitzat activitats culturals al llarg de la setmana de l'1 al 12 d'octubre, amb el programa següent:
 • Espectacle de teatre i titelles, amb Amímic Teatre: Els contes de Jaume I
 • Exposició "Els misteris assumpcionistes d'Elx, València i Castelló"
 • Edició d’un retallable-trencaclosques amb motius dels misteris assumpcionistes
 • Conferència "Els misteris assumpcionistes valencians: història i llengua", a càrrec de Ramon Ferrer Navarro, catedràtic d'Història Medieval i president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i Emili Casanova Herrero, catedràtic de Filologia i membre de l'AVL.
 • Concert en valencià: Els Llauradors i els Ravalers
 • Contacontes infantil, amb Almudena Francés: Contes de velles
 • Contacontes per a adults, amb Almudena Francés: El vetlatori del tio Batiste


Festa del 9 d'Octubre

 • Jocs infantils tradicionals, photocall de temàtica de la Conquesta i tallers participatius sobre temàtica cultural i lingüística.
 • Desfilada dels Dolçainers i Tabaleters, Grup Folklòric d'Onda i Cavallers medievals
 • Actuació del Grup Folklòric d'Onda.

Bus de la Llengua

Parada del Bus de la Llengua a la plaça d’Espanya, els dies 22 i 23 de gener, amb activitats didàctiques i lúdiques per tal de fer arribar als escolars i a la població en general bones pràctiques del valencià i activitats de promoció de l’ús de la llengua.
Esta activitat forma part de la campanya Sempre teua, la teua llengua, de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.
www.sempreteua.gva.es/es/bus-de-la-llengua

3. Formació

Espai d’autoaprenentatge

Cursos

 • FPA
 • EOI
 • Cursets
Titulacions i certificacions. Convocatòries
 • JQCV 
 • EOI
 • UJI

4. Voluntariat pel valencià