Presentació

Onda, població de la comarca de la Plana Baixa, es troba situada a l’interior de la província, a escassos 25 quilòmetres de Castelló i molt prop dels principals nuclis costaners de major afluència turística. Així mateix, és fàcilment i ràpidament accessible des de València, de la que dista tan sols 65 quilòmetres,  i del seu aeroport, Manises del que la separen 73 quilòmetres.

El terme d’Onda amb els seus 108,84 km2 d’extensió, és un dels més grans de la província, emplaçat a la conca baixa del riu Millars i en la zona intermèdia entre el Parc Natural de la Serra d'Espadà i la planura costera de la Plana.

El clima característic del municipi és de tipus mediterrani sec, la seua temperatura mitjana anual es troba entre els 14 i 15º C, d’estius secs i molt càlids i hiverns suaus. La seua altitud és de 192 metres sobre el nivell del mar i la seua població ronda els 26.000 habitants.

Encara que l’origen d’Onda és ibèric, l’època de major esplendor se la va conferir la cultura islàmica, de la qual queda un magnífic patrimoni històric i cultural, la joia del qual és el castell que corona el Centre Històric.

Ambdós, el Castell i el Centre Històric, van ser declarats Conjunt Històric i Artístic i Bé d’Interés Cultural (BIC) en 1967.

  • Comunitat Valenciana
  • Unió Europea