Imagen banner [title-raw]
Imagen banner [title-raw]
Ermitori del Salvador
Imagen banner [title-raw]
Àrea recreativa. Ermitori del Salvador
Imagen banner [title-raw]
Àrea recreativa. Ermitori del Salvador

Paratge del Salvador

Aproximadament a 5 km d'Onda en direcció a Montanejos es troba l'ermita del Salvador, patró de la ciutat.

L'edifici on se situa l'ermita del Salvador, data del segle XVIII i en ell existeix, a més de la capella, una hostatgeria i zona d'esplai. El conjunt de l'edifici és de tipus popular i volums senzills, està format per la capella, l'hostatgeria i els porxes.

La planta de l'ermita és de creu llatina amb dos xicotetes naus laterals que conformen dos capelletes, arc de mig punt i volta de canó, té un xicotet púlpit sobre la nau central i cor alt en què trobem un armonium.

Les capelles laterals posseïxen imatges donades per la gent del poble d'Onda o altres poblacions. A l'altar major és venera la imatge del Salvador i junt amb aquest, a un costat i a l'altre, dos xicotetes escultures, de la Mare de Déu de l'Esperança i de Sant Roc, ambdós també patrons de la localitat.

Dos festes anuals es celebren a l'esplanada de l'Església i als porxes situats a la seua dreta, la dels devots de Fanzara (poble situat a 10 km), celebrada des de temps immemorial pels seus veïns i veïnes el primer divendres d'abril i considerada pels onders i onderes com un dret per prescripció, i la del Salvador d'Onda el 5 i 6 d’agost que congrega a gran multitud de gent.

L’hostatgeria del segle XVIII, si bé durant molt de temps va donar asil i menjar al viatger, actualment no està en funcionament.

A la part posterior de l'ermita el visitant podrà gaudir també d'una zona recreativa infantil, així com d'un espai amb paelleros i taules per a traure profit d'un agradable dia a la muntanya.

A l'altre costat de la carretera és troba el Paratge Natural del Salvador, una agradable pineda dotada també de zona de pícnic amb paelleros i espai d'aparcament. Aquest paratge forma part de l'oferta de rutes locals de xicotet recorregut, concretament del PR-CV 361.

 

 
  • Comunitat Valenciana
  • Unió Europea