Imagen banner [title-raw]
Porta Església de la Sang
Imagen banner [title-raw]
Interior Església de la Sang
Imagen banner [title-raw]
Detall Porta Església de la Sang
Imagen banner [title-raw]
Església de la Sang
Imagen banner [title-raw]
Porta Església de la Sang

Església de la Sang

L’església de la Sang, no sols és un dels temples importants de la ciutat sinó que a més, destaca a nivell regional per les seues característiques com a temple emmarcat dins de l’estil “romànic de transició o de conquesta” molt difós a partir de la Reconquesta de Jaume I.

Va ser construït l’any 1250, consagrant-se a Sta. Margarida, quan Onda és seu de la Comanda de l’Orde de l’Hospital, la qual ostenta el senyoriu d’Onda des 1280. En 1305 es testifica que aquesta església era el lloc habitual de reunió del Consell de la Vila.

Es tracta d’un edifici d’estil romànic de transició al gòtic, molt propi de la Reconquesta: la portada exterior de carreus de tradició romànica amb alguna decoració escultòrica i interior sobri i senzill amb coberta de fusta. Aquest estil auster es fonamenta en la utilització del temple no només per a fins religiosos, sinó també per a actes civils, extrem que es va confirmar amb la utilització del temple per a la firma de la delimitació entre els termes d’Onda i Vila-real.

El temple va ser edificat en poc de temps d'acord amb les seues  característiques constructives, ja que la pedra se’ns presenta poc treballada en les seues estructures bàsiques. Llevat dels arcs i la portada exterior, fets en pedra tallada ben escairada, la resta de l'edifici, com les parets, estan realitzades en la seua major part amb pedres de maçoneria ordinàris unides amb morter de calç.

La planta és d’una sola nau central amb teginat mudèjar. En alguna de les seues bigues de fusta encara es conserven els motius heràldics i geomètrics policromats originals que rendeixen homenatge a aquelles famílies que van col·laborar en la construcció de l’església.

 
  • Comunitat Valenciana
  • Unió Europea