Imagen banner [title-raw]
Plaça de l’Almodí
Imagen banner [title-raw]
Plaça de l’Almodí
Imagen banner [title-raw]
Plaça de l’Almodí
Imagen banner [title-raw]
Fuente en Plaza del Almudín
Imagen banner [title-raw]
Plaça de l’Almodí

Plaça de l’Almodí o Font de Dins

La plaça de l’Almodí constituïx l’element més característic del Centre Històric d’Onda i una de les places més singulars de la Comunitat Valenciana. Rectangular i amb algunes irregularitats en el seu traçat, la plaça va haver de ser completament tancada, amb accessos a través de quatre carrers que es troben situats en els angles, davall els porxes. D’aquests antics carrers encara hi ha tres, quedant un altre accés creat posteriorment, a través d’un carrer en el centre del costat més gran.

La plaça va servir de lloc de mercat des de l’any 1418 fins al segle XIX que va ser traslladat al Pla. Va ser un important centre d’emmagatzematge, compra i venda de gra, d’ací el nom de la plaça “almodí”, paraula àrab que significa gra o lloc on es comercia amb ell. En l’actualitat encara hi ha un pou al costat sud, junt amb l’antiga font, que va ser cobert el 1853.

A més de mercat de gra, també ho era de molts altres productes com l’escorxador i la carnisseria que es trobaven en la part nord de la plaça, al costat del que va ser l’entrada principal.

El porticat de carreu que s’observa correspon al període gòtic del segle XV. Encara es conserva l’antiga presó, ubicada a la “Torre del Rellotge”, de mitjans del segle XVI, de la qual es distingeixen  algunes de les seues portes i les seues voltes originals. Els edificis actuals que emmarquen la plaça es van reconstruir sobre els primitius dels segles XIX i XX.

En l’actualitat es segueix considerant el principal lloc de reunió al centre històric i en ell tenen lloc gran quantitat d’esdeveniments musicals i firals.

 
  • Comunitat Valenciana
  • Unió Europea